Eeterij D'n Bal

IEDERE DAG EEN PANNENKOEK??
Kinderen zouden gaan juichen, maar het is ook de realiteit voor sommige ouderen hoor. Jazeker, ze zijn er, mensen die zowat de hele week pannekoeken of macaroni eten. Of boterhammen zonder boter maar met pindakaas, want daar kun je lekker lang mee doen en het kost niet veel. Ze kunnen ook niet meer zelf koken en de bediening van de magnetron is voor hen een brug te ver. De mensen van het Seniorencollectief komen ze vaak genoeg tegen. Gelukkig zijn er mensen die daar iets aan doen, zoals de club Samen aan Tafel.

Hennie van Werven is van die club en samen met Nicolay van Duuren van D’n Bal probeert zij zoveel mogelijk ouderen aan gezonde voeding te helpen. Maar hulp, zowel financieel als in persoonlijke vorm (vrijwilligers) is heel erg welkom.

Snel koud

Het is duidelijk; veel ouderen zitten in de knel. Niet alleen qua zorg maar zeker ook als het om voeding gaat. Boodschappen zijn voor sommigen niet meer te betalen en de energierekening knalt door het dak, want ouderen hebben het snel koud. “Ja hoor, er zijn ouderen die werkelijk over alles zitten te zeuren, maar het gros zit echt om hulp te smeken. Hun kinderen? Die denken vaak dat alles wel geregeld wordt. En ja, in de zorgafdeling van de Doelen is dat ook zo, maar daar zijn ook heel veel aanleunwoningen hoor. Voor hen regelen we elke dag Samen aan Tafel in de zaal van de Doelen. Gemiddeld nemen daar een kleine 30 mensen aan deel. Al hun maaltijden worden verzorgd door D’n Bal. De meeste mensen betalen daar via een automatische incasso 9,50 euro voor, de mensen die ‘gesponsord worden’ omdat ze dat bedrag niet kunnen betalen worden door D’n Bal en enkele donateurs vrij gehouden.

Aandacht

“Uit gesprekken bleek dat veel ouderen – en met name alleenstaanden – slecht eten. Vaak zijn dat mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Daar moet je toch niet aan denken hè”, aldus Hennie. “En het gaat niet alleen om afgeven hè, ook aandacht voor de ouderen is enorm belangrijk. Erbij zijn als ze eten en een praatje maken. Vandaar dat we ook meer vrijwilligers zoeken om dit te bereiken. Joh, je hart draait om als je hoort hoe het er soms aan toe gaat. Via de mensen van het Seniorencollectief krijgen we die tips.”

Daar een praatje maken (leeftijd onbelangrijk) of een paar maaltijden per jaar sponsoren? (Stichting SOVOO, NL37 RBRB 0787 6946 57). Het mag zelfs één euro zijn, elke bijdrage is welkom. Aanmelden kan via samenaantafeloosterhout@gmail.com. Kom op zeg, die mensen maakten onze luxe mogelijk!