Eeterij D'n Bal

Eeterij Den Bal Lekker betaalbaar uit eten

escargots

spare-ribs

08-beenhammetje

GepocheerdePeer

Algemeen

Wie is er Online

We hebben 8 gasten en geen leden online

D'n Bal is trefzeker BN De Stem 12 mei 2012

denbal

Eigenaars Nicolay en Esther van Duuren aan de bar van hun Eeterij D'n Bal.foto's René Schotanus/het fotoburo
Auteur: Paula Pols | mei 2012 |

OOSTERHOUT - Sommige horecaformules blijken zo goed dat ze gehandhaafd blijven als een zaak van eigenaar wisselt. D'n Bal in Oosterhout is er een typisch voorbeeld van.
D'n Bal in Oosterhout; we zijn er eerder geweest, een paar jaar geleden, maar intussen heeft het restaurant nieuwe eigenaars en dat vinden wij altijd reden om weer eens langs te gaan.

D'n Bal dus; ergens halverwege de vorige eeuw begonnen als huiskamercafé van Balthasar Besems – vandaar die naam – en van café langzaam maar zeker uitgegroeid tot serieus restaurant. Net buiten het centrum gelegen, aan de Bakkerstraat, maar daarom niet minder populair.

Ook deze zondagavond is het er, ondanks het behoorlijk vroege tijdstip van zes uur, al gezellig druk. Heel wat gasten bestellen spareribs, een specialiteit van d'n Bal, net als de kaassoep. Maar je kunt er ook 'gewoon' eten, à la carte of een maandelijks wijzigend driegangenmenu.

De vorige keer dat we in D'n Bal vertoefden, waren we behoorlijk tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding. Je ontkomt er niet aan te vergelijken. Dat begint al met het interieur. Geen sikkepit veranderd. Dezelfde bruine tafels, zelfde lampen aan het plafond, zelfde bar, kortom zelfde sfeertje.

'Waarom zou je iets wat goed is, weggooien?', zal eigenaar Nicolay van Duuren later die avond stellen. Samen met zijn vrouw Esther heeft hij het restaurant in 2009 overgenomen en op dezelfde voet voortgezet, inclusief spareribs en zélfs inclusief chef-kok Ger Vissers en zijn keukenbrigade.

De kaart biedt een ruim scala aan gerechten, maar het menu van deze maand (22,50 p.p.) bevalt ons zeer, dus is de keus gauw gemaakt. We krijgen eerst een amuse: tartaar van Japanse tonijn met bovenop een minitoefje mayonaise, smeuiig en smakelijk.

Ik blijf een beetje in die richting hangen met als voorgerecht een duet van heilbot en makreeltartaar, tortillachips en guacamole (mousse van avocado). De fijngesneden heilbot en de makreeltartaar vormen een perfecte combinatie. Van de tortillachips ben ik geen fan. Lekker bij de borrel, maar iets te vergezocht in dit gerecht. Daarentegen vind ik de guacamole wél weer uitstekend bij het gerecht passen.

Mijn tafelheer smult van een terrine van Ardennerham, gevuld met roseval aardappelen (in de schil) en champignons met crème fraiche en met een dakje van krokante filodeeg. Hij is enthousiast over zowel de terrine als de presentatie. Hij drinkt er de witte huiswijn bij, een Chardonnay-Trebbiano van het huis La Carminaia, uit Italië. Ook voor mij de huiswijn, maar dan de Rosato, een rosé van hetzelfde huis. De wijn bevalt ons allebei zeer; een naam om te onthouden.

Als onze gastvrouw (in feite drie dames die ons afwisselend bedienen) de hoofdgerechten brengt, bestellen we er dezelfde wijn bij.

Terwijl mijn tafelheer geniet van zo'n vijf, zes op de huid gebakken rode mulfilets, stort ik mij op een lamsbil-oester. Het is een flink exemplaar dat zich op mijn bord bevindt. Het mooi rosé gebakken en smakelijke lamsvlees gaat vergezeld van gegrilde courgetteschijfjes en peulvruchten en is overgoten met een fijne rode portsaus.

Mijn metgezel laat zich de mul goed smaken. 'Een heerlijke visje', geniet hij. Erbij wordt tagliatelle met pikante rode pestosaus geserveerd. Ook hier verse sperzieboontjes en peultjes.

Als nagerecht nemen we allebei de huisgemaakte chocoladetruffels met mintijs, slagroom en kersensaus. Het blijft geen verkeerde keuze. De kletskop die in het ijs gestoken is, is zeker niet zelfgemaakt, maar de truffels zijn een aanrader.

Was er, naast de tortillachips, verder helemaal niets op aan te merken dan?

Oké, om toch wat te mekkeren te hebben: als we de gastvrouw vragen wat voor wijn de huiswijn is, dan willen we wat meer horen dan alleen 'Italiaanse'.

Bestellen

Deze gerechten kunt u on-line bestellen

Gerechten en Suplementen

Nieuws van D'n Bal

Meld u aan voor onze nieuwsbrief